Afvallen voor 50plus

Een afvaltraject starten op je 68ste? Dit heeft zeker nog veel effect!

Lees hieronder het verhaal van iemand die u voor is gegaan. Laat je inspireren en ga ook aan de slag bij Valentijn Sport&Lifestyle.


  1. Waarom starten met afvallen?
  2. Begeleiding bij afvallen?
  3. Wat is de juiste voeding om af te vallen?
  4. Resultaat van afval programma
  5. Wat levert een gezonde leefstijl je op?
  6. Hoe verder na afvaltraject?
  7. Wil je dit ook?


Waarom starten met afvallen?

Na ruim twee corona-jaren kan het weer: fietsen in het buitenland. Met vrienden boek ik een fietsweek door Catalonië (Noord-Spanje), met daarin enkele fikse bergetappes. Er is echter één probleem: ik ben veel te zwaar geworden.

De weegschaal geeft voor deze 68-jarige man een gewicht van bijna 109 kilo aan, niet lekker om daarmee in de bergen te fietsen. Bovendien is het ook geen gezicht: zo'n zware man op een mooie racefiets. Ik moet dus afvallen, maar hoe? In drie maanden? Ik twijfel aan mijn discipline om het zelf voor elkaar te krijgen, en belangrijker nog: om het daarna ook op peil te houden.

Dan zie ik in het lokale weekblaadje "De Omroeper" een interview met Bjorn Valentijn. Hij begeleidt met zijn bedrijf Valentijn Sport&Lifestyle als personal trainer en lifestylecoach mensen die hun levensstijl willen veranderen. Zou dat wat zijn voor mij?


Begeleiding bij het afvallen

Na een paar dagen wikken en wegen stuur ik toch een mail voor een vrijblijvend intakegesprek. Waarin Bjorn me een week later uitgebreid en duidelijk uitlegt hoe het in zijn werk gaat. Het is een combinatie van (kracht)training met persoonlijke begeleiding (dus geen andere die meekijken) en op maat gerichte voedingsadviezen. Elke week op de weegschaal en elke maand meten van de omvang en dikte van onder andere buik, heup en verschillende huidplooien.

Duidelijk is wel dat mijn bourgondische levensstijl (veel Indisch en Italiaans koken en eten) voorlopig op de schop moet. Dagelijks moet ik in een app bijhouden wat ik eet. Mijn doel is om in drie maanden, tot de fietsvakantie in Spanje, op een gewicht van 100 kilo te komen (mijn 'normale' zomer- en fietsvakantie gewicht). Bjorn vindt dat echter niet ambitieus. Hij vindt 95 kilo zeker haalbaar. Ik besluit dan ook om er volledig voor te gaan. Voor mij twee keer in de week personal training en mijn eetgewoonten (voorlopig?) helemaal omgooien.


Wat is de juiste voeding om af te vallen?

Het is even wennen met eten. Ik mis mijn koolhydraatrijke maaltijden, ik mis de heerlijke broodjes met allerlei soorten beleg. Daarvoor in de plaats komen eiwitrijke maaltijden met gezonde vetten (noten) en veel groenten. In de app houd ik elke dag bij wat ik naar binnen werk. Dat is leuk, ik zie het als een sport om dat zo exact mogelijk bij te houden. Dus ik zie precies hoeveel calorieën ik binnen krijg. Per dag zijn dat er ongeveer 1800, terwijl ik gewend was aan meer. Heel verrassend: ik heb geen hongergevoel, de producten zijn erg verzadigend. En omdat ik 's avonds om een uur of tien nog een lekker schaaltje Skyr mag eten met een handje noten, heb ik ook geen trek meer in 's avonds ongezond snacken, wat een groot probleem voor me was.

Ook belangrijk: ik dronk al weinig alcohol en vruchtensappen. Wel de ongezonde lightproducten, maar die blijven nu achterwege. Twee liter water per dag en een paar koppen koffie of thee volstaan.


Resultaat van het afval programma

Twee keer per week beult Bjorn me een uur af in zijn trainingsruimte, met vooral kracht- en balanstrainingen. Wat ik de volgende dag dikwijls merk aan allerlei spierpijntjes. Maar ook dat gaat steeds beter. Heel belangrijk is dat ik tussendoor het fietsen weer heb opgepakt, want daar ging het uiteindelijk om: in mei elke dag 100 kilometer in de bergen kunnen fietsen. Is het echter te slecht weer om te fietsen, dan wandel ik tien kilometer. Het resultaat van dat alles: na twee maanden zit ik al op 100 kilo. En als ik in mei op fietsvakantie ga, weeg ik 94 kilo.


Wat levert een gezonde leefstijl je op?

Het weer in Spanje is fantastisch: een week zon, elke dag tussen de 25 en 30 graden. Een schitterende groene en rustige omgeving. Dan is fietsen genieten. Klimmen gaat gemakkelijker, de snelheid is hoger omdat ik lichter ben. Ik hoeft figuurlijk geen zak stenen van 15 kilo meer in de beklimming mee te torsen. 

De beloning van een dagje fietsen met vrienden in de zon is het biertje na afloop van de rit, op een mooi terras. Ook dat doe ik, maar het blijft bij één biertje. En als de schaal met pasta voor de tweede keer voorbij komt, schep ik niet bij. Ik heb geleerd om te luisteren naar mijn lichaam: genoeg is genoeg. Niet bij scheppen omdat het lekker is.

Bij het ontbijt eet ik ook anders: veel minder koolhydraten (brood) en meer eiwitten: het blijkt dat je daar ook heel goed en langer op kunt fietsen. Voor het eerst kom ik in een fietsvakantie niet aan.

Het is dus gelukt om mijn levensstijl aan te passen en me er goed bij te voelen!


Hoe verder na afvaltraject?

Vier maanden na de start van het programma weeg ik 90 kilo, een afname van 19 kilo. De uitdaging is nu om het vol te houden. Ik denk wel dat me dat lukt, toch blijf ik voor de zekerheid voorlopig trainen bij Bjorn. Ik heb nu eenmaal een stok achter de deur nodig.

Het enige nadeel van dit alles: mijn broeken zakten na drie maanden naar beneden zonder dat ik knoopjes en riem hoefde los te maken, shirts leken wel jurken. Ik moest dus een paar compleet nieuwe kledingsets aanschaffen. Maar winkelen omdat je kleding te wijd is, is geen straf. De oude kleding gaat naar de inzameling. Nog een stok achter de deur om niet meer aan te komen!


Wil je dit ook?

Plan een intake


Over de schrijver
Reactie plaatsen